Abort

 Abortfrågan är hetare än någonsin i och med Donald Trumps många och konstiga uttalanden kring ämnet. "Kvinnor som gör abort borde straffas". "– Ja, vi går tillbaka till en situation då kvinnor kunde tvingas till illegala abortkliniker, men vi måste förbjuda aborter".. osv osv.
 
Jag tycker att det är så fruktansvärt märkligt att en man uttalar sig om aborter på det viset? Alla män har, precis som kvinnor, rätt att ha en åsikt om aborter men att förbjuda eller rent av göra det olagligt för kvinnor att genomföra abort är ju helt sjukt. En del abortmotståndare liknar abort med mord och där håller jag  verkligen inte med om.. mord är ett ganska hårt begrepp och att uttala sig om att en abort skulle vara likvärdigt med mord är en typ  "härskarteknik" för att få kvinnor som står inför det otroligt SVÅRA valet att göra abort att må dåligt,att skuldbelägga kvinnan. För ingenstans hör man om att männen som gjort kvinnan gravid och sen går med på/ vill att hon ska göra abort ska straffas.. nejdå det är ju såklart enbart kvinnan som ska straffas vid valet att göra abort.
Som om inte själva abortprocessen var straff nog, både fysiskt och psykiskt...
 
Ett foster är ett liv, absolut, men jag skulle inte säga att det är ett barn. Runt v.20 är det för sent  att göra abort i Svergie och det tycker jag väl är en rimlig gräns då ett barn inte kan klarar sig utanför mammans mage före v.22.
Ofta vet man mycket tidigare än så att man är med barn och jag tycker att det är upp till varje förälder att få bestämma om de vill behålla fostret eller inte.. Ett barn är ett ENORMT stort ansvar och alla människor är INTE lämpade att skaffa/ta hand om ett barn. Jag tycker att det både är modigt och moget att ta beslut om en abort utifrån sin livssituation. Däremot tycker jag att det är ett beslut man bör försöka ta så snabbt som möjligt med tanke på hur fort ett foster utvecklas, jag själv hade inte velat göra en abort så sent som i vecka 20 tex. min personliga gräns går vid medicinsk abort. En medicinsk abort går att genomföra fram till v.9(8+6). Skulle jag bli gravid med Björn nu efter vårt andra barn skulle jag inte överväga en abort men skulle jag däremot bli våldtagen och bli gravid skulle jag göra abort utan att tveka.
Sen kan man diskutera moralen i abortfrågan i all evighet då det går att fördjupa sig nå enormt i ämnet. Är det okej att göra abort om man får reda på att barnet har en utvecklingstörning? Hur många aborter är för många? Är det skillnad på att göra abort om man medvetet haft oskyddat sex eller blivit gravid efter en våldtäkt? Ska det finnas en åldersgräns för abort?ska akutp-piller också förbjudas? osv osv.
 
Min åsikt är att jag tycker att abort ska vara lagligt och jag tycker att det ska vara upp till var och en att bestämma. Däremot tycker jag att det är vettigt att ha en gräns för NÄR en graviditet senast kan avbrytas och den gräns vi har i Svergie känns vettig.
Att förbjuda abort eller till och med fälla kvinnor för mord vid abort känns helt absurt i min värld för det innebär att kvinnor likväl kan sluta ha sex om de aldrig någonsin tänker skaffa barn då det är det enda sättet att vara 100% säker på att man inte blir gravid..
 
Vad tycker ni om abortfrågan och varför? motivera jätte gärna era synpunkter och åsikter. Vi tycker alla olika och det är helt okej <3.
 
 


Amanda    •     •  

Jag gjorde en abort i v.6 när jag var 22 år och det var då det bästa valet för oss då jag och pappan inte var tillsammans ens, vilket vi blev senare men ändå. Vi både var för omogna för att bli föräldrar och jag vet idag att vi ändå inte skulle ha fortsatt vår relation även om vi fick barnet då vi gjorde slut efter 2 år.
Att ändå ha abort som valmöjlighet om man är på en plats i livet som är helt kaos är ju jättebra men samtidigt ska inte en abort tas lätt vid bara för att man t.ex väljer att inte ha preventivmedel. Abort lagen i Sverige tycker jag är bra och vissa märker ju faktiskt inte att dom är gravida förens vid 2-3 månaden. Men jag skulle inte godkänna en abort när det har gått så långt som när man kan få reda på kön, v.20.

Svar: Jag håller verkligen helt med dig! Jag har själv gjort 2 aborter när jag var yngre en i v.5 och en i v.8, det var en av de jobbigaste upplevelserna jag gått igenom men båda gångerna var det rätt beslut då vi precis som i ert fall verkligen inte var mogna för barn och ingen av de förhållandena ledde till något mer seriöst som det jag har med Björn. Jag blev inte redo för barn fören rätt sent, efter 25 började mina moderskänslor och längtan efter barn komma för mig innan dess hade jag inte den där längtan alls.
Nej tanken på attt göra abort i v.20 känns obehagligt med tanke på hur stor bebisen är och att det verkligen känns mer som ett barn än ett foster.


Elin Kungsman

Elin    •     •  

Åh så bra att du lyfter detta ämnet! Jag tycker mycket som du, att det borde vara lagligt och upp till var och en. Däremot tycker jag att det är absurt om människor använder abort som preventivmedel (har hört flera som gjort ett 10-tal aborter...) och sedan tycker jag att det är helt sjukt att göra abort om barnet har någon utvecklingsstörning. Det är en sak om barnet inte kommer att överleva men med den utvecklade sjukvården vi har idag så händer det nästan aldrig. Alla liv är lika mycket värda, enligt mig <3 Jag själv skulle aldrig göra abort (om jag inte blivit våldtagen, för då är det en helt annan sak) och det beror på att jag själv skulle bli så otroligt tacksam och glad över att just jag fått en bebis. Spelar ingen roll om jag är 18, som jag är nu eller 35. Kram <3


Kom ihåg mig?
Hej och välkommen! Mitt namn är Elin Kungsman, jag driver en familjekanal på youtube och är mamma till två små söner,Alfons 9/11-2015 & Malve 10/5-2017. Jag är uppvuxen i Västerås men bor sen flera år tillbaka i Sundsvall. I min blogg delar jag med mig av min vardag,shopping,inredning och givetvis mitt familjeliv. Min sambo heter Björn och vår hund, en cockerspaniel tik, hon heter Nicki.

HannaVic logotype