Det blyga barnet har ofta stenkoll

 
Jag har skrivit lite om detta ämne tidigare (HÄR) men tänkte ta upp och skriva lite om det igen då det tål att upprepas. Alfons är ett blygt/reserverat barn och jag har stundvis oroat mig över det. TOTALT i onödan kan jag tillägga. 
För någon vecka sen hittade jag en artikel om blyga barn och jag rekomenderar verkligen alla föräldrar att läsa den, vare sig man har ett reserverat/blygt barn eller inte. Den vanliga missuppfattningen är ju att blyghet skulle vara ett hinder i det sociala livet eller ja i livet rent generellt och det är faktiskt inte helt sant. Det KAN bli ett hinder om det övergår till extrem blyghet men det är inte jätte vanligt.
Blyga barn är oftast väldigt intelligenta och duktiga på att läsa av både människor och olika situationer. Det reserverade barnet har ofta stenkoll på det mesta eftersom de studerar sin omgivning noga.
 

I ett samhälle som hyllar förmågan att arm­båga sig fram och överrösta andra, har blyghet kommit att betraktas allt mer som ett problem – även bland barn.

Detta trots att blygheten faktiskt fyller en viktig skyddande funktion under de första åren i livet. Den får nämligen de små barnen att hålla sig nära föräldrarna och avstå från att rusa fram till främmande människor vars personlighet och sinnestillstånd de ännu inte lärt sig att läsa av.

– Ändå finns det ett stort tryck på att barn ska vara utåtriktade redan från början och det gör att de blyga barnen får det svårare. Inte på grund av blygheten i sig, utan på grund av oroliga föräldrar och lärare som omedvetet signalerar att de här barnen inte duger som de är och pressar dem att göra saker de inte vill, säger psykologen Marie Carlsson. källa (HÄR)

 

Utdraget ovan gjorde ont för mig att läsa för att jag stundvis omedvetet signalerat att det inte är okej för Alfons att vara den han är med de egenskaper han har. Varför skulle det vara något negativt att han är blyg?. Just den biten har jag verkligen tagit till mig men även detta:

 

Ett vanligt missförstånd är att blyga barn är mindre sociala och har sämre social kompetens. Men de här barnen kan vara minst lika sällskapliga som sina jämnåriga. Umgänget ser bara lite annorlunda ut. De föredrar kanske att fördjupa leken med en kompis i taget i stället för att rusa runt med halva dagisgänget.

Eftersom det blyga barnet ofta står lite i utkanten och iakttar sina kompisar, utvecklar de också en stor förståelse för det sociala spelet. De vet hur gruppen reagerar i olika situationer och hur man smidigast närmar sig olika kompisar.

– Vill man veta något om vad som pågår i dagisgruppen så ska man fråga det blyga barnet. Han eller hon har ofta stenkoll, säger Malin Alfvén.

Blyga barn stämplas också ofta som osäkra och otrygga, men inte heller det ställer psykologerna upp på. Att man känner sig obekväm i vissa situationer, ­behöver inte betyda att man saknar självkänsla.

– Det barn som alltid ställer sig mitt i ringen har kanske ett stort självförtroende, men det är inte samma sak som självkänsla. När de blyga barnen samlar på sig en massa information om omvärlden, speglar de samtidigt sig själva i det de ser. De vet därför tidigt vad det innebär att vara människa och hur de själva fungerar som personer. Det ger en god självkänsla, säger Malin Alfvén.

 
Hur ska man som vuxen hantera ett blygt barn?

 

Rådet till oroliga föräldrar är alltså att se det blyga barnets styrkor och visa att det är helt okej att vara lite tillbakadragen. Inför ­sociala situationer som barnkalas eller fritidsaktiviteter kan man också prata med barnet och komma överens om hur man ska hantera blygheten: ”Jag vet att det är jättejobbigt för dig att hälsa på Kajsas mamma. Är det okej om jag säger att du är blyg och hälsar istället för dig?”

– Det är viktigt att man som vuxen håller överenskommelsen. Ju mer respekt barnen får för sitt sätt att vara och ju fler positiva erfarenheter de samlar på sig, desto bättre kommer det att gå för dem, säger Malin Alfvén.

 Min fina fina lilla kille. ALLA dina personlighetsdrag är vackra och jag ber tusen gånger om ursäkt för att jag ens en sekund oroat mig för din blyghet, det är en fanastisk tillgång du besitter <3.


Eleonora Adriana ♥    •     •   http://eleonoraadriana.blogg.se/

Bra inlägg! :)

Svar: Åh Tack snälla!:)
Elin Kungsman


Kom ihåg mig?
Hej och välkommen! Mitt namn är Elin Kungsman, jag driver en familjekanal på youtube och är mamma till två små söner,Alfons 9/11-2015 & Malve 10/5-2017. Jag är uppvuxen i Västerås men bor sen flera år tillbaka i Sundsvall. I min blogg delar jag med mig av min vardag,shopping,inredning och givetvis mitt familjeliv. Min sambo heter Björn och vår hund, en cockerspaniel tik, hon heter Nicki.

HannaVic logotype