Måste man amma 100% bara för att man kan?

 
Ammar du fortfarande malva? Hur länge ammade Alfons? Har du använt ersättning? Kan du inte skriva ett inlägg vad du tycker och hur du gjort med amningen. Jag ammar och känner mig så låst. Så många verkar vara emot ersättning och snackar bara om att flaskan kan ge tuttförvirring. Kul att höra hur du gjort och resonerar. God jul!
 
Svar: Jätte bra fråga och bra ämne till ett inlägg! Jag tänkte att jag ska svara på allt här och NU:) ber om ursäkt att det tagit ett litet tag.
 
Jag ammar fortfarande Malve, flera gånger om dagen och även nattetid. Jag ammade Alfons rätt länge, jag ammade honom fortfarande delvis när jag blev/var gravid med Malve(i början av graviditeten). Jag tror vi slutade helt när han var runt året.
 
 Alfons vägrade att ta flaska oavsett om det erbjöds utpumpad mjölk eller ersättning så där var det bara att gilla läget typ;) Jag gillar ju att amma och tycker att det är mysigt MEN man blir väldigt låst. Jag upplever det som mer nödvändigt med flaskmatning nu när vi har två barn föe att kunna komma ifrån och därför provade vi rätt tidigt att ge ersättning till Malve och han tog det! Tack och lov! Vi började dock testa med en vanlig nappflaska först och då ville han inte riktigt men efter vi provat med Herobilitys flaska tog han det pch därefter gick det bra att switscha till en vanlig nappflaska också.
 
Jag har inte själv upplevt någon tuttförvirring alls eller att det stört min mjölkproduktion men det är ju säkert väldigt individuellt. 
Jag håller med om att amning är bra för barnet just för att det skyddar mot infektioner osv där är det ju "bättre" än ersättning men rent näringsmässigt så är det ju minst lika bra med ersättning och sen tror inte jag att det gör så mycket om man ersätter en amningstund med ersättning lite då och då. Det tror inte jag gör någon skada i själva amningen  i övrigt men där är det ju bara att prova sig fram. Funkar det så funkar det:).
 
Just det där med tuttförvirring tror jag inte är någon större risk  om barnet tar bröstet och har ett bra grepp sen en tid tillbaka. Har ni haft problem med att barnet inte tar bröstet? För då kan det ju såklart vara en risk att det stör amningen men annars är det med största sannolikhet lugnt;).
Sen är det ju det här med atr barnet ska VILJA ta föaska också och där är det ju inte alltid att man får till det:).
 
Jag tycker att det är väldigt skönt att ersättningen finns där som ett kompliment och det har gjort mig så otroligt mycket friare vad gäller att kunna åka iväg själv, vilket man( (nåväl de flesta av oss) faktiskt behöver för att inte bli knäpp eller rent av deprimerad. 
Att kunna vara på stan i några timmar ostörd, gå på gymmet utan bebis i babyskydd, och ta ett glas vin med en vän på stan är , enligt mig, nyttigt för själen och husfriden haha!
 
Så jag säger, kör på med lite ersättning om allt funkar bra med amningen.
 
 


Hanna    •     •  

Jag är gravid med första barnet och har börjat läsa lite om amningen. Hur länge kan man vara borta utan att amma eller har man med sig en bröstpump? Det kanske är en dum fråga, men har verkligen ingen koll. :)

Svar: Åh stort grattis till graviditeten! I början när bebis äter ofta är det lite problematiskt att vara ifrån då brösten snabbt blir spända och fyllda och då är det skönt att kunna pumpa ur dem så bröstpump är absolut bra att ta med om man ska vara borta typ 3timmar eller mer:).Det här är säkert olika för alla men för mig brukar brösten i regel börja spänna efter 3 timmar ungefär och då brukar de också kunna läcka.
Mina bästa amningstips är att ta det som det kommer och inte oroa sig i onödan. Med Alfons tog de tre dygn innan amningen kom igång ordentligt och det är lätt att man börjar oroa sig att bebis ska gå hungrig men de är alltså.inga problem såvida bebis inte är sjuk eller liknande<3.
Elin Kungsman

Anna W    •     •  

Tack för att du avdramatiserar detta lite för mig! Vi hade en tanke innan nr 2 kom att vi skulle försöka varva amning och flaska just för att min man gärna ville hjälpa till och för att jag ville känna mig mindre låst. Att pumpa tycker jag bara varit/är jobbigt och då vår son är lite knölig/gasig i magen till och från och bara bajsar mellan 7-12 dagar mellan gångerna så har vi varit tveksamma till att prova ersättning.
Nu är han över tre månader och vissa kvällar vill jag bara gråta för att jag bara vill vara själv en stund och inte behöva känna den här stressen att jag snart måste amma. Han tar tack och lov flaskan då vi provat några gånger med bröstmjölk. Och att se när min man matar gör mig alldeles varm i hjärtat. Han vill verkligen kunna hjälpa till.
Oj, nu blev det långt! Men tack för ett bra inlägg. =) Ska släppa allt vad dåligt samvete heter och gå och köpa lite ersättning idag så vi kan prova.

Svar: Åh men jag förstår dig fullt ut! Prova med ersättning och se hur det fungerar, vi har kört NAN pro till Malve den som är för känslig mage och det har fungerat kanon. Den är lite dyrare men samtidigt så kör ju inte vi ersättning hela tiden så då tycker jag att den fungerar kanon<3.Det är klart man ska få vara något annat än en matmaskin om dagarna och det betyder ju inte att man inte älskar sitt barn eller skulle vara en sämre mamma som många vill få det att framstå som så fort man vill ha lite egentid;) prova er fram och fungerar det är det ju kanonbra!<3
Elin Kungsman


Kom ihåg mig?
Hej och välkommen! Mitt namn är Elin Kungsman, jag driver en familjekanal på youtube och är mamma till två små söner,Alfons 9/11-2015 & Malve 10/5-2017. Jag är uppvuxen i Västerås men bor sen flera år tillbaka i Sundsvall. I min blogg delar jag med mig av min vardag,shopping,inredning och givetvis mitt familjeliv. Min sambo heter Björn och vår hund, en cockerspaniel tik, hon heter Nicki.

HannaVic logotype