Dag 23

" Hur det gick till när vi skaffade Nicki"
 
Jag har haft hund sedan jag föddes iprincip. När jag var liten tog min pappa sig an problemhundar och det är någonstans där jag lärde mig att träna hundar. Jag har alltid varit mer av en hundmänniska än en kattmänniska även om jag tycker att det är mysigt att gosa med katter (nåväl snälla katter, jag litar inte riktigt på dem) och jag tycker att katter är hemskt roliga djur.
Men ja, hundar har en speciell plats i mitt hjärta och jag visste tidigt att jag ville ha en egen hund när jag flyttade hemifrån men det tog lång tid innan jag faktiskt köpte en. Det finns flera anledningar till det, främst för att en hund är ett STORT åtagande och kräver en hel del av sin husse/matte, vad gäller både tid och träning. Iallafall om man vill ha en hund som uppför sig önskvärt och sen lever hundar rätt länge. En cocker kan bli upp mot 15år gammal tex.
Jag och Björn bestämde oss för att skaffa hund när vi flyttade till hus och anledningen är enkel. När man bor i hus har man en tomt att kunna släppa ut hunden på och sen valde vi att flytta till ett område där vi har skogen precis utanför dörren och nära till hundvakt. Det är absolut INTE ett krav för att skaffa hund men det underlättar enormt mycket. Det underlättar den grundläggande träningen så som att kunna gå lös och  att bli rumsren. Just biten att kunna gå lös var viktig för mig då man får mycket gratis "motion" för hunden. Nu går det ju inte att jämföra en promenad i skogen lös med en springrunda/cykelrunda i koppel MEN hunden får åtminstonde lite mer motion om man tar kortare promenader lös än en kort promenad i koppel. Ja ni fattar;).
 
Varför valde vi rasen Engelsk cockerspaniel?
Jag har alltid älskat den rasen och bestämde mig redan som liten flicka att den dagen jag köper en egen hund ska det vara en cockerspaniel. De är lättdresserade familjehundar som har en svans som viftar KONSTANT. En trevlig ras helt enkelt men absolut inte en "enkel" ras utan man måste, precis som med alla hundraser ,träna och aktivera dem kontinuerligt samt vara rätt sträng. De är tuffare än de ser ut.
Nicki är dessutom avlad på jakt så hon har en hel del av de beteenderna med sig vilket faktiskt underlättar träningen av henne. Jakthundar är ju framavlade för att jobba tillsammans med sin förare så det är absolut ingen nackdel.
Nicki föddes den 29 december 2013 och är alltså 4 år gammal. Vi köpte henne från en kennel som heter woodmoores och kvinnan som driver den heter Eva. Hon är en sån himla bra uppfödare med ett sunt "hundtänk" eller vad man ska säga, skulle jag köpa en ny hund i framtiden skulle jag absolut vända mig till henne om hon fortfarande är aktiv då.
 
När vi skulle välja valp var det bara två valpar kvar, en tik och en hane. Jag hade i stort sett redan bestämt att vi skulle ta tiken men vi åkte ju givetvis dit och träffade valparna och tiken först. När vi kom dit kände jag direkt att Nicki var valpen för oss och tänk så rätt jag hade. Hon är verkligen den ultimata familjehunden, så himla snäll och lätt att ha och göra med. Hon är dessutom en riktig pappagris och är helt tokig i Björn, pappas flicka ut i klorna haha.
Vi fick hem henne den 1 mars 2014 och jag var då tjänstledig i 3 månader och var hemma med Nicki på heltid. Jag vet hur viktig grunden är för en hund så jag tränade aktivt men henne under de tre månaderna och det har vi verkligen fått tillbaka idag. Jag tränade henne i lugnt tempo på att vara ensam hemma så när vi väl började lämna henne ensam längre stunder var hon 6 månader gammal vilket jag tror har gjort sjukt mycket. Så är det något råd jag skulle ge någon som skaffar valp så är det att göra det i ett skede i livet där du har råd att lägga ner tid på de grundläggande bitarna, att du är ledig och hemma med hunden så mycket du kan de första månaderna. Du får tillbaka det gånger 1000 senare, jag lovar!
Sen har vi Björns föräldrar som ställer upp som hundvakt väldigt ofta och det är också något som vi är så himla tacksamma för idag när vi har barn för annars hade det varit lite svårare att få ihop det vissa dagar. Det är också något att tänka på när man skaffar hund, har du någon i din närhet som kan ställa upp som hundvakt om det krisar?
 
Cockerspaniel är en underbar ras och jag skulle kunna rekommendera den till i stort sett alla MEN det är också en ras som kräver mycket pälsvård. En cocker ser inte ut som en cocker automatiskt, utan måste underhållas konstant. De ska heltrimmas 4 gånger per år och sedan ska öron,mungipor och tassar underhållas oftare.
 
 
 
 Nicki som liten valp lite över 10 veckor på den bilden. Alltså cockervalpar är det SÖTASTE som finns, det går inte att motså dem.
 
Nicki(längst till höger) på valpträff hos uppfödaren. 
 
..Nicki är avlad på jakt och har därför mycket tokigt för sig. Gräva djupa hål i trädgården och rulla sig i bajs är två saker hon gärna gör. Det sistnämnda är INTE uppskattat haha. 
 
Den absolut första bilden vi tog på Nicki, här är hon bara 6 veckor gammal.
 
Nicki och Alfons som var en liten bebis<3.
 


Elin    •     •  

Åh vilket bra inlägg!<3 Ska skaffa valp (en bichon havanais) till sommaren och det ska bli så himla kul! Har planerat det i snart ett år och jag håller på att längta ihjäl mig. Jättefina bilder på Nicki, speciellt den första där hon var 10 veckor, herregud vad söt!<3

Svar: Vad kul att du gillade inlägget! och spännande med valp, jag förstår verkligen att du längtar! En hund är verkligen den bästa och mest lojala lilla kompisen man kan få<3
Elin Kungsman

Johanna    •     •   http://nouw.com/johannaling

Hej Elin!
Jag har precis hittat din youtube kanal och ska starta min egna
kanal inom kort. Tack för inspiration till material, dig kommer
jag fortsätta att följa.
Stor kram!/ Johanna

Svar: Åh vad roligt att kunna inspirera! du får säga till när du startat den så ska jag gå in och kika<3! Stor kram
Elin Kungsman

Ida    •     •  

Hej! Såg ditt inlägg om Gabriella och vad du tycker om henne. Jag undrar om du vill skriva ett inlägg om det som hänt hennes lilla flicka också. Eftersom du själv är tvåbarnsmamma och hur det hade varit om malve föddes med hjärfel. Hade du bloggat om det eller inte? Hade du velat bli stöttad av andra bloggare utöver familj och ”fysiska” vänner. Stöttar du henne med någon kommentar eller skriver du privat mail eller inte alls när du ändå skriver om henne på bloggen?Menar inte att du SKA stötta henne men eftersom du ägnat ett helt inlägg om bara henne och nämnt henne då och då och fått kommentarer om att efterlikna henne så hade det varit roligt att se hur du ser på situationen som hon befinner sig i nu, åsikt, känslor osv. Hade bett dig skriva om Gynning också eller någon annan bloggare son du nämnt, men nu (tycker jag) du har haft mest fokus på Gabbi och då kanske du kan dra vissa paralleller när du själv har två barn (hus flyttar hon in i snart) och hon har haft hundar. Aja, du fattar nog. Jag vill inte ha åsikten om bara utan hur du hade gjort i samma situation? Tycker om att läsa om dina tankar/jämförelser/lösningar. Tack för en bra blogg Elin. Kram!

Svar: Åh jag förstår hur du menar men jag vill ju verkligen inte att min blogg ska bli en blogg som handlar om någon annan, jag vill ju att min blogg ska handla om mig och mitt liv. Samtidigt så vill jag ju skriva om det som ni är intresserade av att läsa och jag kan absolut ge mina tankar och känslor.Jag stöttar henne med digital kärlek, det kan man aldrig skicka för mycket av i den här typen av situationer. Jag har skickat mitt stöd via instagram men inte skrivit mail eller liknande. Jag tror det värker i varje mammas hjärta när man läser om hennes situation/ hennes egna ord om de känslor de frambringar hos henne och jag kan inte ens föreställa mig själv i den situationen, jag vill verkligen inte föreställa mig Malve eller Alfons allvarligt sjuka överhuvudtaget.. huvva:*(.
Jag vet inte om jag hade bloggat om det eller inte.. det vet man nog när man är i den situationen. Däremot tycker jag att det är starkt av Gabriella att göra det och jag tror att det kommer ge många andra föräldrar tröst som är i samma situation. Hon har en stor medieplattform och når ut till så många människor. Jag har en nyvunnen respekt för henne då jag tycker att hon skrivit väldigt ärligt och öppet om detta. Det är modigt att våga vara så sårbar som hon är just nu,jag tänker på alla dessa knäppskallar som skrivit dumheter som att hon skulle göra det för extra klick tex.. för det tror jag verkligen INTE. Ingen (vettig) mamma skor sig/tjänar pengar på sina sjuka barn eller vad man ska säga.

Jag hade nog i första hand vänt mig till mina närmsta vänner och min familj för stöd då jag är en person (tro det eller ej) som har väldigt svårt att öppna upp mig om svåra saker. Jag har extremt svårt att visa mig svag eller be om hjälp tex. och det är något jag verkligen VILL jobba på. Jag vill kunna gråta öppet och be om hjälp när jag mår dåligt för det är nyttigt och jag beundrar verkligen människor som är öppet känslosamma. Det måste vara så skönt att bara kunna lätta på ventilen när som helst eller vad man ska säga. Jag går runt och förtrycker mina känslor tills de en dag väller över.
Jag vet inte om det var något bra svar på din fråga, men jag vet ärligt inte riktigt hur jag hade hanterat en situation likt hennes då jag är en person som tar det mesta som det kommer<3.
Vad roligt att du gillar bloggen det gör mig himla glad att höra! Tack snälla<3 Kram
Elin Kungsman


Kom ihåg mig?
Hej och välkommen! Mitt namn är Elin Kungsman, jag driver en familjekanal på youtube och är mamma till två små söner,Alfons 9/11-2015 & Malve 10/5-2017. Jag är uppvuxen i Västerås men bor sen flera år tillbaka i Sundsvall. I min blogg delar jag med mig av min vardag,shopping,inredning och givetvis mitt familjeliv. Min sambo heter Björn och vår hund, en cockerspaniel tik, hon heter Nicki.

HannaVic logotype