Lån och skuldsättning

Visste ni att många svenska hushåll idag är överbelånade och skulle ha det tufft att klara ett mer normalt ränteläge, vad är då en normal bolåneränta? man brukar väl säga att den ligger på runt 6%.källa HÄR.
 
Ni ska få ett exempel, snabbt uträknat utan ränteavdrag:
Vi säger att vi har ett lån på 3,5 miljoner och hushållet har en disponibel inkomst efter skatt på 40 000kr.
 En ränta på 6% på ett lån på 3,5 miljoner blir följande per månad:
3 500 000 * 0,06 = 210 000kr/år.
210 000/12 = 17 500kr/mån i enbart RÄNTA.
 
Det innebär att i detta exempel försvinner nästan en hel månadsinkomst i bara räntekostnader OM räntan stiger till 6%, sen ska det ju givetvis också amorteras vilket det idag faktiskt är krav på. Sen tillkommer el,vatten,sophämtning,försäkringar, tv,telefon,internet med mera plus att en sparad buffert i stort sett är ett måste när man är husägare för oförutsedda händelser.
Ja snabbt räknat innebär det att familjen i detta exempel förmodligen skulle tvingas sälja sitt hus om de inte drastiskt ökar sin inkomst.
Så mitt råd till ALLA som köper hus eller skuldsätter sig är att amortera så mycket ni bara kan nu när räntan faktiskt är så pass låg, eller ja iallafall om ni planerar på att bo där ni bor nu i många år framöver och såklart inte dra på er stora lån i onödan. Det är okej att vara sparsam hörrni!. Man behöver inte ha det dyraste av det dyra hela tiden. Ett vanligt hederligt kakel är minst lika funktionellt och fint som ett designerkakel, eller är det bara jag som känner så haha?
 
Jag upplever att det är många idag som inte har koll på att bolåneräntan är ONORMALT låg just nu. Det verkar som att många tror att den ränta vi har idag är det normala och att den i värsta fall går upp till 3%. Då bör tilläggas att även 3% är onormalt låg ränta. Har vi extrem tur kanske detta blir det nya normala men jag är ytterst tveksam, ekonomin går upp och ner och står aldrig still.
Jag upplever dessutom att många förlitar sig på att kunna sälja om räntan blir för hög, problematiken där är att man då säkerligen går med förlust om det går så långt att man MÅSTE sälja pga av höjd ränta.
 
Vad händer om en förlorar jobbet, dör eller blir allvarligt sjuk, det är saker man bör ta med i kalkylen när man tar ett bolån.
Det är många som drömmer om lyxiga renoveringar och orimligt höga renoveringskostnader i förhållande till husets värde. Ett hus ökar inte nödvändigtvis mer i värde för att du väljer ett dyrt kakel tex. det som oftast står i värde är läget. En sjötomt är ju alltid attraktiv tex.
 
Detta låter som världens "skäll"inlägg men jag menar verkligen bara väl. Jag som bor i hus vet ju hur mycket som faktiskt tillkommer mer än bara räntan och amorteringen och tycker att fler borde värna om sin levnadstandard. Sen är vi ju alla olika SÅKLART. Vissa vill ju spendera mycker pengar på boende och tycker att det är värt och då ska man ju såklart göra det men jag tycker det tål upprepas att det inte är något fel i att inte bo i det absolut finaste huset på gatan;).
Vårt hus tex. är ett gammalt 50tals hus med sina skavanker här och där men vet ni, vi trivs så himla bra. Det är något med husets ande/aura som känns bra i magen. Jag kan inte riktigt förklara det.
Vi renoverar pö om pö, uttnyttjar våra kontakter, väljer att göra mycket själva och renoverar med både hjärta och plånbok. Vi skapar ett hem till vår familj som sakta men säkert börjar ta form och vi ser det som ett projekt som kommer pågå i många år framöver. Under tiden betalar vi av våra lån så att vi, när vi är pensionärer, kommer kunna bo kvar utan problem ekonomiskt.
 
Hur tänker ni kring bolån och räntor? har ni satt er in i det eller får det gå som det går? vad prioriterade ni när ni köpte ert hus/ lägenhet?
 
En bild från april i år när jag var höggravid med Malve och då kollade vi på kakel till både kök och toalett.
En graviditet och föräldraledighet påverkar även det ekonomiska läget i en boendesituation och är något man bör ta med i ekvaktionen om man planerar på att bilda familj inom de närmsta åren<3.
 


Linn    •     •  

Gillar verkligen er, din blogg och er kanal! Men det är självklart! 🙏🏼💗

Och jag uppskattar verkligen när du tar upp såna saker så som ekonomi. För det är ju trots allt en väldigt stor del av livet, oavsett fokus eller synvinkel. Allra helst i "familjekanaler" kan man få känslan av att man mest ser allt det mysiga. Vilket det ju också är men det speglas (tycker jag) mest ärligt om man också kan förstå värdet/jobbet som ligger bakom, logistiken.
För handen på hjärtat så är ju ekonomi nåt som berör oss alla, såväl positiva som negativa tankar och känslor.

Kan du ger mer tips hur man kan tänka? Hur man kan börja?
Som jag t ex, flyttade hemifrån på riktigt för knappt två år sen till en hyreslägenhet(2:a). Jag har ingen fast tjänst men alltid jobbat 50-100%, mestadels 75%-100% visstidsanställningar.

Just nu däremot jobbar jag halvtid som grund. Hur vet man om man har buffert nog för tex en bil?

Nä men mest hur kan man börja? Vad är viktigast att tänka på? För nån som inte riktigt vet men vill lära sig?

😊

Svar: Åh gud vad roligt att höra, tack snälla!<3jag tycker det överlag skrivs och visas väldigt lite av den verkliga vardagen i sociala medier idag. Det är väldigt mycket yta, rena och glada barn, fixade mammor i toppform, resor till dyra resmål, hem med väldigt dyr inredning osv.
Men sanningen är att det tar tid att samla på sig ett vardagsrum med dyr inredning, barn har inte alltid matchande och rena kläder eller är glada heller för den delen haha.
Verkligheten är att de flesta av oss inte har råd att bo i en 2- 3 miljoners villa och det är ju helt okej.

Men jag kan absolut ge lite ekonomitips:) jag är ju ingen expert så det blir verkligen bara bli sunt förnuft tips;) vill man ha experttips så är det såklart en bankman man ska prata med och de tär faktiskt tips ett att boka ett möte med sin bank och få en relation till en bankman. Börja planera lite ekonomi, prata ränta om man har ett lån och prata sparande.

men jag kan absolut skriva ett eget inlägg om det, så fort tid finns till övers<3
kram!
Elin Kungsman


Kom ihåg mig?
Hej och välkommen! Mitt namn är Elin Kungsman, jag driver en familjekanal på youtube och är mamma till två små söner,Alfons 9/11-2015 & Malve 10/5-2017. Jag är uppvuxen i Västerås men bor sen flera år tillbaka i Sundsvall. I min blogg delar jag med mig av min vardag,shopping,inredning och givetvis mitt familjeliv. Min sambo heter Björn och vår hund, en cockerspaniel tik, hon heter Nicki.

HannaVic logotype