Mina tankar om rökning under graviditet

Jag tycker att det är fruktandsvärt att det finns gravida kvinnor som röker hela graviditeten utan att försöka sluta. Samtidigt är det lätt för mig att döma som inte är en beroendepersonlighet, jag har aldrig varit beroende av något och fastnar inte för saker på det sättet men jag tycker att det är oroväckande att man kan vara så beroende av något att man inte kan/vill sluta med det när det frodas ett LIV i magen som påverkas negativt.
Det finns en rad olika risker med att röka när man är gravid,en av dem är att barnet blir beroende av nikotin. Det innebär att barnet inom sitt första levnadsdygn kommer uppleva en enorm abstinens.
En kollega till mig berättade om när hon födde barn och hade en kvinna på samma avdelning som till och med rökte medan hon väntade på att föda?!. Barnet som föddes låg och skakade av nikotinabstinens när hen kom ut.. alltså förstå att börja livet med en sån hemsk upplevelse, nej fy!
Den enda gången jag själv kommit i kontakt med rökning och graviditet var när jag såg en person på mitt jobb (som var gravid) röka varje rast.(vårt team hade fönster ut mot rökrutan) Till det drack hon dessutom en redbull.. eftersom jag inte kände personen så sa jag aldrig något men det ångrar jag faktiskt idag.
Visste hon om vad hon gjorde?var hon medveten om riskerna?
 
 Rökning under graviditet… 
… ökar risken för att föda ett dödfött barn (risken ökar med 50 procent).
… ökar risken för missfall.
… ökar risken för moderkaksavlossning.
… orsakar sämre tillväxt (födelsevikten till rökande mammors barn har i flera studier visat sig vara omkring 200 gram lägre).
… ökar enligt en del studier risken för missbildningar.
… ökar risken för komplikationer under förlossningen.
… ökar risken för plötslig spädbarnsdöd.
… ökar risken för astmasjukdomar under barndomen.
… ökar risken för koncentrationssvårigheter hos barnet.
källa:här.
 
Jag förstår att det är svårt att sluta om man är beroende men jag känner flera som varit rökare i många år men som slutat helt i och med sina graviditeter och alla har sagt samma sak, det var en självklarhet oavsett hur stort suget har varit. Vissa slutade tvärt andra fick trappa ner för att sedan sluta men den gemensamma nämnaren är att samtliga slutade HELT i och med graviditeten, vilket är ett tydligt bevis på att det är fullt möjligt om man verkligen vill därför kan jag inte för mitt liv förstå hur man kan genomgå en hel graviditetet utan att sluta röka.. för mig är det helt obegripligt. Det är minst lika illa som om man skulle dricka alkohol under hela graviditeten. Handlar det om okunskap eller egoism?
 
 
Bildkälla:Här.
 


Malin S    •     •   http://slagbrand.blogg.se

Rökning är så jävla vidrigt! Jag blir såå provocerad av mammor som väljer att röka under graviditeten. Hur kan man göra så mot sitt barn?!

Min mamma rökte när hon var gravid med både mig och min syster. Tackar gudarna för att vi båda är såpass friska som vi är, mtp alla risker det medför!

Svar: Ja jag håller med och den känslan blir ju ännu större när man har barnet på utsidan.. de är ju så små och sköra som de är när de föds😯.Ja det var nog lite vanligare med rökning under graviditeten för 30 år sen än nu då man inte hade samma forskning på det då som finnd idag. Men som du säger tur att ni är frisk ändå och att allt gick bra<3!
Elin Kungsman

Amanda    •     •  

I mina ögon är det bara egoism. Vi lever år 2017 och vi vet såååå många hälsorisker med rökning som då inte inkluderar graviditeten, hur man kan blunda för dom allvarliga konsekvenserna samt "inte kan stå emot" sitt rökberoende är helt sjukt för mig. Det är samma sak med alkohol, jag har inte druckit sedan jag fick reda på att jag var gravid i v.4. Jag kommer aldrig dricka eller röka när det lever en annan människa inom mig och dom som ändå gör det har jag faktiskt noll respekt för, oavsett anledning. Kan man inte sluta så är man en svag människa i mina ögon, punkt!

Svar: Ja jag håller faktiskt med dig om att egoism känns som den största anledningen då vi idag, 2017, borde ha kunskapen om vilka risker som finns med rökning och graviditet.. ett barn är så himla skört och oförstört och att du röka när de ligger i magen känns så ofattbart för mig:S
Elin Kungsman

Natalie    •     •  

Håller helt med dig!! har själv jobbat på förlossningen och det är så sjuk hur många kvinnor jag varit med om som under förlossningsförloppet till och med åker ner och röker. Då kan jag säga att jag hade svårt att vara professionell minst sagt. SÅ vidrigt och fel, oavsett beronde eller inte så om något ska få en att sluta röka borde väl ens barn vara den storta anledningen nog? :(

Svar: Ja jag tycker verkligen att det borde vara en tillräckligt stark anledning:S förstår att det är svårt att vara professionell i de läget, speciellt när man vet om vilka risker det medför.
Elin Kungsman


Kom ihåg mig?
Hej och välkommen! Mitt namn är Elin Kungsman, jag driver en familjekanal på youtube och är mamma till två små söner,Alfons 9/11-2015 & Malve 10/5-2017. Jag är uppvuxen i Västerås men bor sen flera år tillbaka i Sundsvall. I min blogg delar jag med mig av min vardag,shopping,inredning och givetvis mitt familjeliv. Min sambo heter Björn och vår hund, en cockerspaniel tik, hon heter Nicki.

HannaVic logotype