Det här med bolåneränta

Jag har pratat om det här ämnet tidigare och jag säger det igen, vi är bortskämda med låg bolåneräntan i dag jag vet inte om den NÅGONSIN varit så låg som den är idag? Någon annan som vet om den varit lägre?
Jag räknar med att bolåneräntan kommer höjas inom 2 år, jag vet inte hur många procent men jag räknar med en höjning innan 2018. 
Jag vill verkligen trycka på att vara försiktig med att dra på sig stora lån..
Ni ska få ett exempel: vi säger att bolåneräntan skulle gå upp till 4,25% då skulle räntan på ett lån på 1 miljon vara 42 500 per år det är 3542kr i månaden i bara RÄNTA sen om du vill att lånet ska sjunka så ska du på det också AMORTERA annars står lånet still. 
Vi ponerar att ditt lån istället ligger på 2 miljoner då har du med en räntesats på 4.25% alltså cirka 85 000 i ränta på ett år det är 7000kr i månaden  i bara RÄNTA det är helt plötsligt rätt mycket pengar som bara "försvinner".
Jag är rätt säker på att de flesta som lånar till hus och annat idag inte ens ponerar över att räntan faktiskt realistiskt skulle kunna gå upp till 4% inom de närmsta 5-10åren.
Mitt syfte detta inlägg är alltså att ni som ska köpa hus eller lägenhet med dagens galna huspriserna sätter er ner och räknar på det. Ränka med 1% högre ränta än vad ni får idag bara för "kul" för det är ingen omöjlighet att räntan höjs innan nästa års slut.
 
 
 


Malin    •     •   http://slagbrand.blogg.se

Jag tror ändå man kan sitta lugnt i båten. Räporäntan ligger på minus, och kommer ligga så ett bra tag framöver. Enligt experter är en höjning av räntorna lååångt borta.

Svar: Jag skulle inte lita på att reporäntan kommer stanna där den är idag och jag brukar alltid tänka extra försiktigt när det kommer till lån då experter flera gånger visat sig ha fel. Förra året sas det att räntan skulle gå upp när den i själva verket gick ner så hade man låst sina lån då gick man med "förlust".Sen har vi ju bolånekrisen i USA 2008 där alla experter bedyrade att bolånemarknaden var rocksolid men det visade sig ju vara helt fel, men det är ju o andra sidan USA haha så det är ju ett dåligt exempel eftersom de har en del konstiga ideer om hur ekonomi och samhälle överlag ska styras;).
Jag tror inte räntan kommer höjas extremt mycket men jag får bara en stark känsla av att den kommer höjas innan 2018.. sen kanske det bara är någon procentsats och då är det ju inte jätte stor skillnad och de flesta klara av en sån höjning, om man inte är väldigt belånad givetvis:)

Elin Kungsman

Joacim    •     •   http://www.matkoma.se

Jag håller verkligen med om att man ska vara försiktig med att dra på sig för stora lån. Men sen tror jag att de flesta banker har börjat ta sitt ansvar, jag pratade precis med min bank (Handelsbanken) och dom räknar med att man ska klara en ränta på 7,5% ränta innan dom beviljar ett lån. Tyvärr är läget som det är och vi sitter själva med lån på över 2,5MKR, något som ändå inte anses vara särskilt mycket i en stortstadsregion. Sen tror jag inte heller på någon större höjning de närmaste åren, tror att dom som enligt prognosen börjar höja andra halvan av 2017 men det kommer bli väldigt små ökningar. Jag tycker ändå det är vettigt att som ni vara försiktiga, man vill inte fastna i att behöva jobba och slita 100% bara för att kunna bo fint, det är inte livskvalitet för mig i alla fall.

Svar: Nej men precis! Sen är det som du säger inte mycket med 2,5 miljoner i en storstad och det är ju det som är så konstigt att bostäder ska skilja så mycket från stad till stad då den stora massan inte tjänar SÅ himla mycket mer, eller inte nödvändigtvis behöver tjäna mer.Jag tycker att det är bra att bankerna är försiktiga med att låna ut pengar så vi inte hamnar i samma situation som USA var i 2008 och folk blir hemlösa vid en räntehöjning. Jag tycker det är till stor del bankernas ansvar att lära ut och hålla koll på boendemarknaden så att vi inte hamnar i en situation där familjer blir bankrutt pga av höjda räntor.
Min mardröm är att känna att jag måste arbeta på en arbetsplats för att jag inte har råd att säga upp mig, det skulle göra mig så bitter och olycklig. Det bästa hade ju helt klart varit att vinna en massa miljoner;)
Elin Kungsman


Kom ihåg mig?
Hej och välkommen! Mitt namn är Elin Kungsman, jag driver en familjekanal på youtube och är mamma till två små söner,Alfons 9/11-2015 & Malve 10/5-2017. Jag är uppvuxen i Västerås men bor sen flera år tillbaka i Sundsvall. I min blogg delar jag med mig av min vardag,shopping,inredning och givetvis mitt familjeliv. Min sambo heter Björn och vår hund, en cockerspaniel tik, hon heter Nicki.

HannaVic logotype